HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL NYELVVIZSGÁKRA?

Általános szabályok

SZÓKINCS

Két különböző szókincs szükséges:

- a levélíráshoz: itt kifejezéseket kell ismerned, amelyeket használni is tudnod kell. Pl.: tudnod kell, hogy rendeltetésszerű használatnál nem tesszük ki a határozott névelőt (go to church/hospital/prison stb.); vagy a kérni ige pontos használatát (ask sy for sg, ask sy to do sg); vagy hogy a suggest után nincs to, de lehet -ing, vagy suggest that sy. (should) do sg., és olyan hasznos kifejezéseket, mint megragadni a lehetőséget (take the opportunity), számítógépes játékokat nem with-el játszunk, vagy mi a különbség az it suits you/fits you között.

- a szövegértéshez: az újságok nyelvezetét kell megtanulni, de nem kell tudni ezeket a kifejezéseket használni. Tehát: elég, ha tudod, hogy a decline, decrease, fall, drop nagyjából ugyanazokat a tendenciákat jelölik, de hogyan kell mondatba foglalni őket, már nem létfontosságú (hacsak meg nem akarsz tanulni angolul).

ELŐNYSZERZÉS HOBBIKKAL

Azok, akik már több éve játszanak számítógépes stratégiai játékokkal, vagy napi szinten barangolnak az Interneten vagy kedvenc dalszövegeiket rendszeresen megszerzik és lefordítják, vagy esetleg otthon hatalmas DVD vagy CD gyűjteményük van és ezeket a filmeket felirattal nézik meg, behozhatatlan előnnyel rendelkeznek a többiekhez képest. A CNN-t nem ajánlom, túl nehéz és legtöbben elalszanak rajta, de nézd a BBC Prime, a Travel Channel vagy az MTV műsorait, találj valamit, ami érdekel közülük. Bármit, ami angolul van.

TANULD MEG A KIEJTÉSI JELEKET!

Ha ezeket megtanulod, nem lesz olyan ismeretlen szó, amit ne tudnál hibátlanul kiejteni. Emellett azonban egy szabályt mindig tarts be: soha nem ejts ki egy ismeretlen angol szót, mielőtt megnéznéd a szótárban a fonetikus átírását. Egyik tanítványommal vért izzadtam, mire megtanítottam, hogy a "they"-t nem dzéj-nek ejtjük. Egy a rendszerváltás után sebtében átképzett orosztanár tanította nekik az angolt és beláthatatlan károkat okozott szegénynek. A rosszul kiejtett szó rögzül és utána sokszoros munka a korrigálás. A nyelvvizsgára való felkészüléshez a kiejtési jelek nagyon fontosak, de igazán a vizsga után fognak leginkább hasznodra válni, a való életben.

HOGYAN SZÓTÁRAZZUNK?

A szótárazás gyenge pontja a legtöbb angolul tanulónak. Először is, hogyan ne szótárazz: ne használj régi, leértékelt szótárt, különösen óvakodj az Országh-szótár régi kiadásától. Ne használj Internetről ingyenesen letölthető elektronikus szótárt, a legtöbbje kezdetleges és több kárt okoz neked, mint amennyit látszólag segít.

A szótárazásnál a legfontosabb dolgok a következők:

A szótárazás kemény munka, ha gyorsan végzel vele, nem csináltad jól. Ha nem csinálod jól, gondod lesz a szövegértésnél a nyelvvizsgán.

A legfontosabb a rendszeresség és a folyamatosság.

Fontos a megfelelő stratégia és annak következetes végrehajtása. Tervezz, állíts fel magadnak egy órarendet és tartsd be. Gondold végig, hogy pacsirta vagy bagoly típus vagy-e: korán reggel működik jól az agyad, vagy későn este éledsz fel. Ha reggeli ember vagy, akkor még iskola/munka előtt tanulj fél órát, vagy ha egyébként is ötkor kelsz és négykor már nem menne, akkor közvetlenül iskola/munka után. Az órarendedet függeszd ki egy mindenki által jól látható helyre, így mindenki látni fogja, hogy mikor nem szabad arra kérni, hogy vidd le a szemetet. Emellett, ha szándékaidat ilyen "hangosan" kinyilatkoztatod, te magad is hajlamosabb leszel betartani azt. Ha nem tudsz koncentrálni, akkor öt-tíz percet mozogj, végezz tornagyakorlatokat, és csak utána térj vissza az angolra. Emlékezz mindig erre: ha 100% koncentrálással a lecke megtanulása fél óra, akkor 50% koncentrálással ugyanez legalább dupla annyi idő.

Ha sikeresen betartottad a heti-rendedet, akkor jutalmazd meg magad valamivel: vegyél egy könyvet magadnak, egyél a kedvenc cukrászdádban, kölcsönözz ki és nézz meg egy DVD-t (felirattal!).

 

angol lakásfelújítás gree klíma


 Nyelvizsga feladattípusok

 SZÖVEGÉRTÉS

A szövegértés lényege, hogy újságcikk nehézségű szöveget kell megértened, és a témával kapcsolatban kérdésekre válaszolnod, vagy a szövegből bizonyos kulcs-szempontokat megértve az egyes szövegeket bekategorizálni.

Volt már úgy, hogy minden szót ismersz a mondatban, de mégsem érted azt? Az angol nyelv gyönyörűen strukturált nyelv: ha rájössz a logikájára, a dolog hirtelen érthetőbbé válik. Először is van egy állítmány a mondatban és van egy csomó olyan szó, ami olyan, mintha az lenne (ige alakú), de nem az. Fel kell tudnod ismerni ezeket. Képesnek kell lenned megtalálni az alanyt a mondatban, és fel kell ismerned a bővítményeit, ami nem ritkán az egész mondatot kiteszi. Tudnod kell, hogy az -ly vegűek határozók és a többi jelző. Tudnod kell, hogy az -ing végződés -ó, -ő végű magyar jelzőt jelent (építő, bevezető, bonyolódó), míg az -ed végű vagy rendhagyó 3. alakos -t, -tt végűt (épített, bevezetett, bonyolított) Itt egy példa: .the three-storey brick house built three years ago providing accommodation for the homeless.és ebben egyetlen állítmány sincs! ez sajnos mind az alany - house - bővítménye. Ehhez nem feltétlenül kell ismerned az összes szót a mondatban, sokszor ki lehet őket találni. A titok: a struktúra ismerete. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy nyelvtudás nélkül átmész a vizsgán, de a struktúra ismerete nélkül bármennyi szót tudsz, a mondatot nem fogod megérteni.

ÍRÁSKÉSZSÉG

Itt jön be az a szókincs, amit használni is tudnod kell. Minden tanítványomnak elmondom, két dolgot szigorúan tiltok: hogy szó szerint fordítsanak angolra (hey, what the stone, chicken mother.), és hogy pusztán szavakat írjanak ki a szótárfüzetbe. Az angolban muszáj kifejezéseket tanulni! Egyszerű példával élve, ahelyett, hogy azt írnád ki, ask = kérdezni, azt írd ki ask a question = feltenni egy kérdést és ask sy for sg = kérni valakitől valamit, vagy ask sy to do sg = kérni valakitől, hogy valamit megtegyen. Persze egy sor helyett hármat vesz fel, de egy plusz füzet ára kevesebb, mint egy plusz nyelvvizsgáé.

A felkészülésnél jelentősége van annak, hogy fognak pontozni téged a levélírási feladatnál. Itt a TELC pontozási rendszert ismertetem, de igazság szerint íráskészséget nem lehet ezerféleképpen értékelni.

Három kritériumra kell felkészülnöd lélekben, amelyeket betűkkel értékelnek, ahol 'A' a legjobb és 'D' a legrosszabb:

A levélírási feladatnál, kevesen tudják, de plusz pontokat lehet szerezni azzal, hogy változatosabb szókincset használsz annál, amit elvárnak vagy a leveled több információt tartalmaz, mint a feladatban előírt kötelező minimum. (Ezeket a pontokat azonban nem ítélik meg neked, ha a három pontozási kritérium bármelyikéből C-t kaptál.)

AUDITÍV (hallás utáni megértés)

Ezen a részen csúszik el a legtöbb nyelvtanuló, ezért a tanácsom: gondosan készülj fel az előzőekben leírtak szerint. Emellett kérj a tanárodtól hanganyagot a szöveg leiratával és auditív feladatlapokkal. (JÖN! Vagy rendeld meg az Alapítvány által készítettet ezen a weboldalon, ezt sorozatnak tervezzük, és lényegesen olcsóbban adjuk, mintha boltban vennéd. JÖN!) Ha van auditív anyagod, a következőket kell tenned: olvasd el a kérdéseket a feladatlapon, memorizáld őket; erre van két perced. Ezután hallgasd meg a szöveget egyben, majd van 5 perced kitölteni a feladatlapon, amit tudsz. Ezután még egyszer meghallgathatod a szöveget, és megint van 5 perced a végén kitölteni a maradék kérdést. Ezután fogd a szövegkivonatot, és mintegy szövegértési feladatként ellenőrizd le a válaszaidat (ha szükséges, használhatsz szótárt). És most jön a legfontosabb rész: jó pár alkalommal hallgasd meg a szöveget, úgy, hogy előtted van a leirata és követed a szemeddel. Ez segít a legtöbbet: egy idő után rááll a füled az angol kiejtésre. Vigyázz! Egy idő után az agyad kikapcsol, ilyenkor tarts szünetet, mert amit csinálsz, puszta időpocsékolás, ha nem koncentrálsz rá 100%-ban.

Vannak olyan egynyelvű szótárak, amikhez CD jár. Érdemes egy ilyenbe befektetni. A CD-n rajta van a brit és az amerikai kiejtése a szavaknak, melegen ajánlom ezt minden nyelvtanuló figyelmébe, nyelvvizsga előtt és főleg utána!

Miért kell ez a sok gyakorlás? Sok tanítványom felkapja a fejét, ha kimondok egy szót, amit nem lát maga előtt leírva, és ilyenkor megáll bennem az ütő, hogy egy alapvető szót nem ismernek, de nem erről van szó. A hangzás annyira idegenszerű nekik, hogy egyszerűen nem ismerik fel a szót. Hát ez történhet veled a nyelvvizsgán még az unalomig ismert és minden nap látott szavak esetén is, ha nem gyakorolsz!

KIEGÉSZÍTŐS FELADAT

Feleletválasztós: viszonylag egyszerű (legalábbis némi nyelvtani tudással). Amit ehhez tudnod kell: prepozíciók, igeidők, szenvedő/műveltető/feltételes mondatok képzése, célhatározói/időhatározói/jelzői mellékmondatok. Például, ha a mondatban szerepel, hogy yesterday vagy last week, akkor tudhatod, hogy múlt időt kell használnod, és már megtörtént de nincs benne időhatározó, gyanakodj, hogy befejezett jelen lesz a helyes válasz. Nem mindegy, hogy agree with (egyetérteni) vagy agree to (beleegyezni), de a have an effect on sg. ugyanaz, mint az affect sg. (hat/hatással van valamire). Tanuld meg, mit lehet make-kel (make a decision, make a choice, stb, de nem make, hanem bake a cake), és mit lehet do-val (do the homework, do the shopping, do sports, stb). Fontos, hogy hazudni tell-el kell (tell a lie), és idegennel beszélni talk (to)-val (talk to a stranger), de egy nevet/szót say-el említesz (say the word/sy's name).

Másik típus: ez a szókincsre megy. Van 15 kifejezésed, abból csak 10-et kell használnod. Könnyű ez a feladattípus, ha ismered az angol mondat struktúráját (ld. fentebb: szövegértés alatt). Elemezd a mondatot, és nézd meg, hogy alany, állítmány, jelző vagy határozó hiányzik-e. Ehhez olyan típusú dolgokat kell tudnod, hogy a describe/description két különböző szófaj, ugyanúgy, mint a complain/complaint. Tudnod kell, hogy ami -ly-re végződik, az határozó (tehát a hogyan? kérdésre válaszol). Ennek megfelelően a decidedly=határozottan (döntőképesen, a döntés: decision szóból), az occasionally = alkalmanként (az occasion: alkalom szóból), de a hardly nem keményen, hanem alig! Ne keverd az accept (elfogad), expect (elvár) és except (kivéve) szavakat.

Ezen a weboldalon hamarosan rendelkezésedre áll néhány - és reményeim szerint hétről-hétre növekvő számú - kiegészítős feladat mind a két típusból, ezek ingyenesen letölthetők. Használd őket egészséggel!

MIKOR MENJ NYELVVIZSGÁRA?

Van egy olyan tendencia mostanában, hogy általános iskolások is mennek középfokú nyelvvizsgára. Nos, ezzel egy probléma van: a nyelvvizsgán egy bizonyos fokú szellemi érettségre és tájékozottságra van szükség, véleményt kell nyilvánítani bizonyos aktuális társadalmi, szociális és politikai kérdésekről. Egy általános iskolai tanítványommal végig kellett vennünk a repülővel utazás, bankszámlanyitás, lakásvásárlás, biztosítások kérdésköreit magyarul, mert nem volt ismerete a témáról.

Sokan sietnek a nyelvvizsgával, mondván, egy nyelvvizsga után el lehet kezdeni egy másik nyelvet. Nos, az életben nem a nyelvvizsga számít, hanem a nyelvtudás. Egy állásinterjún, ha a nyelvet használni kell az adott pozícióban, úgysem menekül meg a jelentkező az adott nyelven lebonyolított interjútól, ezt nem lehet nyelvvizsgával kiváltani.

A nyelvvizsga pusztán a tudás megmérettetése és nem egyenlő a tudással. Nem kell annyira sietni...

Forrás: angolnyelvtanitas.hu

Köszönet érte!

 

PREPOZÍCIÓK -- ALAPFOKÚ FELADATOK -- KÖZÉPFOKÚ TESZT -- ONLINE ENGLISH -- KONTRASZTÍV FELADAT -- ÜZLETI ANGOL